Kartais orkaitės stiklas yra tai, per ką žvelgiame į skaniausius produktus ir galvojame, ar jie tikrai tokie skanūs, ar mums tik taip atrodo. Skanūs – jeigu pavyksta pagaminti. O ar sveiki? Mitas, jog sveikas maistas negali būti skanus. Geras kulinaras iš bet ko sukuria šedevrą. O ar sveikas tas maistas, kurį matome kepantį orkaitėje?
Kepta balta mėsa
Smagiausia, kai orkaitės stiklas šiek tiek apskrunda nuo riebalų, ištiškusių iš kepamos mėsos, o namus užlieja nuostabus jos aromatas. Tie, kas yra susipažinę su sveikos mitybos principais, dažniausiai sau mėsos kepti neleidžia arba tą daro labai retai. Tuomet atsiranda noras išsikepti galbūt žuvies. Bet ir ji pasirodo, ar kepta orkaitėje, ar garų puode, nėra tokia sveika. Daugybė tyrimų ir toliau uoliai tvirtina tiesą, jog ne augalinės kilmės maistas sukelia daug ligų. Augalinės kilmės produktai padeda apsisaugoti, nes turi daug antioksidantų. O gyvulinės kilmės maistas visuomet kelia vėžio ir širdies, kraujagyslių ligų riziką. Tačiau ilgą laiką vyravo tam tikras mitas, kad mums labai reikia baltymų, kurių yra mėsoje arba žuvyje. Ir nors tokia mintis ir dabar būtų sunkiai išmušta iš galvos daugumai mėsėdžių žmonių, ji nėra teisinga. Tai yra, tiesa, kad mums reikia baltymų – tai pagrindinė statybinė medžiaga. Tačiau taip pat netiesa yra tai, kad mes baltymų negalime gauti iš augalinio maisto. Brokoliai turi labai daug baltymų, kaip ir riešutai, sėklos. Taip pat špinatai, salotos. Todėl kepta balta mėsa suteiks ne tik baltymus, bet ir potenciją įsilieti į visą nesveikai gyvenančio pasaulio masė, valgančią nesveikus produktus. Tad orkaitėje kepta mėsa suteiks rizikas sirgti vėžiu, patirti infarktą ir kt.
Keptos daržovės riebaluose
O štai jeigu orkaitės stiklas mums it ekranas rodys viduje kepančias daržoves, vieniems tai gal bus laukiamas skanus vakaro patiekalas, o kitiems – tik užkandis (jeigu laikomasi nuomonės, kad žmogui būtinai reikia gyvulinės kilmės maisto). Tačiau tiems, kas žino, ko iš tiesų reikia, orkaitėje keptos daržovės bus tiesiog vienos iš daržovių patiekalų rūšių, kurioje jie gaus visko, ko reikia žmogui: ląstelienos, baltymų, angliavandenių, kalio, magnio, kalcio, vitaminų, mineralų ir kt. Tačiau riebalų reikėtų atsisakyti ir pabandyti mėsą kepti be jų – gal labiau troškinti, o ne kepti. Taip pat sveikos mitybos besilaikantis žmogus turėtų nedėti sūrių ir panašių dalykų ant viršaus.